Özel hayatın gizliliği ve korunması nedir?
Türkiye’nin anayasal sisteminde, gizlilik ve özel hayatın korunması Anayasa’nın 20. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, herkes özel ve aile hayatına saygı gösterilmesini talep etme hakkına sahiptir. Özel hayatın gizliliği ihlal edilemez.
Özel hayatın gizliliğine ne girer?
Kişinin herkese açıklamadığı, sınırlı sayıda kişi tarafından bilinen ve isterse başkalarına açıklayabileceği özel yaşam olaylarını ve bilgilerini izleme, gözlemleme, kaydetme, başkalarına iletme vb. eylemler de özel yaşamın gizliliğini ihlal suçunu oluşturur.
Özel hayatın gizliliğini ihlal para cezası ne kadar?
Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesinde düzenlenen bu suça göre (1), özel hayatın gizliliğini ihlal eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya ses kaydı yoluyla ihlal edilmesi halinde ceza bir yıl artırılır.
Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek ne demek?
Mahremiyet ihlali suçu, başkalarının mahremiyetini korumak isteyen kişilerin yaşam alanlarına müdahale etmesiyle oluşur. Suçun faili veya mağduru herkes olabilir. Görüntü ve seslerin ifşa edilmesi yoluyla özel hayatın mahremiyetine müdahale suçu, bu suç türünün nitelikli çeşidini temsil eder.
Eşler arasında gizlilik olur mu?
Ancak bu, eşlerin sürekli ve kısıtlama olmaksızın birbirlerini izleyebilecekleri ve kontrol edebilecekleri anlamına gelmez. Gizlilik kişisel bir haktır ve evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Ancak eşler arasındaki gizlilik sıkı bir şekilde korunmaz.
İfşa etmenin cezası nedir?
Özel hayatın gizliliğini ihlal etme, yani sesli ve görüntülü materyali ifşa etme gibi ağır suçlarda 2 ila 5 yıl hapis cezası verilir. İfşanın basın, radyo veya internet yoluyla yapılması halinde de 2 ila 5 yıl hapis cezası tehdidi vardır.
Eşinin cep telefonunu karıştırmak suç mu?
Evet, eşinizin telefonunu dinlemek suçtur. Eşin, diğer eşin telefonunu evin içinde veya dışında sorunsuz bir şekilde incelemesi mümkündür. Ancak, bir erkek veya kadın tarafın eşinin telefonunu dinlemesi, mesajlarını okuması ve sosyal medya hesaplarına erişmesi durumunda bunun Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olduğu belirlenmiştir.
Kişisel mahremiyet ihlalleri nelerdir?
Gizliliğe yönelik tehditler üç başlık altında listelenmiştir: “Kendini ifşa etme, merak ve gözetim.” İlk tehdit aslında kişinin kendisidir. Kendini ifşa etme, kişinin kendini ifşa ederek kendini ihlal etmesidir.
Özel hayat nedir örnek?
Kişinin yalnızca seçtiği, tanımak veya korumak istemediği kişilere açtığı bu hayata özel hayat denir. Herkes özel ve gizli hayatına saygı gösterilmesini talep etme hakkına sahiptir. Bu hak aynı zamanda yasayla da güvence altına alınmıştır.
Özel hayatın gizliliği suçu sicile işler mi?
Gerekli koşullar sağlanmış olsa bile, hâkim bu kararı vermek zorunda değildir. Mahremiyetin ihlali nedeniyle bir yıldan az hapis cezası verilmesi halinde, hapis cezasının para cezasına çevrilmesi ihtimali vardır. Mahkeme cezaları protokolde kayıt altına alınır.
Ekran görüntüsü almak suç mu?
İzin alınmadan ses veya görüntü kaydı yapılması suç olup, karşı tarafın rızası olmaksızın özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği için Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılır.
Whatsapp konuşmalarını paylaşmak suç mu?
Sosyal medya mesajlarında mahremiyet hakkını ihlal eden içeriklerin paylaşılması Türk Ceza Kanunu’nun 132. maddesi kapsamında suç teşkil edebilir. Örneğin; bir kişinin rızası olmadan çıplak fotoğraf veya videolarının paylaşılması veya bir kişinin özel mesajlarının paylaşılması bu kapsamda değerlendirilebilir.
Özel hayatın gizliliği neleri kapsar?
Gizliliğin ihlali, başka bir kişinin özel hayatına müdahale etmek veya o kişinin özel hayatı hakkında izinsiz bilgi edinmek anlamına gelir. Bu suç, kişilerin özel hayatlarının ifşa edilmesine yol açabilecek tüm faaliyetleri içerir.
Özel hayatın gizliliği hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Mahremiyet ihlali suçu, kamu yararına ve hukuka uygun olarak işlenirse geçersiz sayılabilir. Örneğin, bir gazetecinin kamu yararı taşıyan bir haber hakkında haber yaparken bu tür bilgileri ifşa etmesi yasal olabilir.
Kavgada ses kaydı almak suç mu?
Telefon görüşmelerini kaydetmek suç mudur? Taraflardan birinin kaydetmesi suç değildir. Ancak, bireyler arasındaki bir telefon görüşmesinin sesini kaydetmek ve başkalarıyla paylaşmak gizlilik hakkının ihlalidir.
Özel hayatın gizliliği davası nasıl açılır?
Veri korumayla ilgili şikayetler Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine yapılır. Soruşturma basit şüphe temelinde başlatılır ve toplanan delillere dayanarak suçun işlendiğine dair yeterli şüphe varsa, savcı iddianame düzenler ve kamu davası açılmasını talep eder.
Özel hayatın gizliliğini ihlal nereye şikayet edilir?
Suçla ilgili ihbar veya şikâyetler Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine yapılabilir (5271 Sayılı Kanun 158). Valilik veya Kaymakamlığa veya Mahkemeye hitaben yapılan ihbar veya şikâyet ilgili Başsavcılığa iletilir (5271 Sayılı Kanun 158).
Gizlilik ihlali ne demek?
Kovuşturma evresinde gizliliğin ihlali suçunun işlendiği haller 285 inci maddenin üçüncü fıkrasında düzenlenmiştir. Maddenin üçüncü fıkrasına göre, kanuna göre kapalı veya kapalı yapılması gereken duruşmada ifade veya görüntülerin gizliliğinin ihlal edilmesi suçtur.
3 alan teorisi nedir?
Üç-mekan teorisine göre, bir kişinin yaşam alanları kamusal alan, özel alan ve gizli alandan oluşur. Özel ve aile hayatının gizliliğine saygı hakkı AİHS’nin 8. maddesinde tanınmıştır.