Karakol ifade verdikten sonra ne olur?
Savcı, ifadenin ardından tutuklama talebinde bulunabilir. Tutuklama emri, sulh ceza hakimliği tarafından verilir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, tutuklu mahkeme süreci boyunca cezaevinde kalır. Gözaltı süresi genellikle 24 saattir, ancak bazı durumlarda bu süre uzatılabilir.
Karakola’ya ne için gidilir?
Suç duyurusunda bulunmak için doğrudan polise, jandarma veya savcılığa başvurabilirsiniz. Bir suçun mağduru olduysanız veya soruşturma için rapor tutma zorunluluğu olmayan bir suçtan haberdar olduysanız, öncelikle jandarma veya polis karakoluna başvurmayı düşünmelisiniz.
Karakolda ifade verirken nelere dikkat edilmeli?
Polis karakolunda ifade verirken dikkat edilmesi gerekenler: Şüpheli veya sanık, tanıkların aksine bildiklerini söylemek, doğruyu söylemek veya yemin etmek zorunda değildir. Şüpheli susma hakkını kullanabilir ve kimlik bilgileri dışında doğruyu söyleyemez (CMK m. 147).
Karakola ifadeye gitmezsem ne olur?
Polise veya savcılığa çağrılırsam ve gitmezsem ne olur? Tanık olarak görünmek üzere çağrıldığınızda gelmezseniz, tutuklanmanız için bir emir çıkarılabilir. Bu durumda, kolluk kuvvetleri sizi ifade vermeye zorlayabilir.
İfadeden kaç gün sonra dava açılır?
Polise ifade verdikten sonra kaç gün içinde dava açılır? Şüpheli ifade verdikten sonra hakkında dava açma zorunluluğu yoktur. Ancak, savcı ifade verdikten sonra şüphelinin suç işlediğine ikna olursa, ortalama 3 ila 6 ay içinde dava açar ve dava açar.
Karakola şikayetten sonraki süreç nedir?
Cezai fiillerden dolayı suç duyurusunda bulunma süresine tekabül eden 6 aylık sürenin geçmesinden sonra suç duyurusunda bulunulması halinde, Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheli veya şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir, yani ceza kovuşturması başlatılır, dosya kapatılır ve ceza davası açılmaz.
Karakola edilen şikayet nasıl takip edilir?
Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.
İfade kaç saat sürer?
Bir ifadenin alınmasının süresi, suçlamanın türüne ve olaya bağlı olarak değişir. Herhangi bir polis karakolunda (karakol) veya jandarmada 1 saat sürebilen bir ifade, uyuşturucu veya organize suç gibi şubelerde 12 saat sürebilir.
İfade vermek sicile işler mi?
Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece ifade vermeye gitmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri veya gözaltı kararı çıkarılırsa, bu kararlar polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.
İfadede ne sorulur?
Bir ifade veya mülakat sırasında, bir kişiye ilgili dosya kapsamında kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili sorular sorulabilir. Kişiye, suçlandığı suçla ilgisi olmayan sorular sorulamaz.
Hakimin karşısında nasıl konuşulur?
– “Hakim Bey”, “Hakim Hanım”, “Sayın Hakim Bey” gibi hitaplar uygun hitaplardır. – Hakim söz vermeden önce konuşmaya çalışmayın. – Hakimin sorduğu soruya sadece kısa cümlelerle cevap verin. – Diğer katılımcılarla polemiğe girmeyin.
Sadece ifade ile ceza verilir mi?
Hukuki açıdan, yalnızca tanık ifadesine dayalı bir mahkumiyetin önünde hiçbir engel yoktur. Hakim, usul ve ilkelere uygun hareket ederse ve sanığın suçu işlediğine vicdanen ikna olursa, yalnızca tanık ifadesine dayalı bir ceza verebilir.
Emniyette ifade verdim sonra ne olacak?
İfade alındıktan sonra, belirli olayın özelliklerine ve suçun niteliğine bağlı olarak, savcı ifadesi alınan şüpheliyi serbest bırakabilir. Kişi, tutuklama talebiyle sulh cezaya sevk edilebilir. Ya da sulh mahkemesi, kişiyi yalnızca adli kontrol talebiyle cezai cezaya sevk edebilir.
Karakol kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının kişiyi ifade vermeye çağırma süresi 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması gerekir.
İfade için polis arar mı?
Kanıt verme celbi, ya bir çağrı fişi aracılığıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla verilir. Kişinin celpte hazır bulunması zorunlu değildir, ancak makul bir süre içinde kanıt vermek üzere hazır bulunması önerilir.
Karakol kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.
Karakola verilen ifade nereden bakılır?
UYAP SMS Bilgilendirme Sistemi (), dava dosyaları ve icra takiplerine ilişkin bilgiler de dahil olmak üzere sistemde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) yoluyla kullanıcılara iletilmesini sağlamaktadır.
Polise ifade verdikten sonra sicile işler mi?
Polis karakolunda ifade vermek kişinin dosyasına girer mi? İfade verme celbi veya polis karakolunda ifade vermek kişinin dosyasına girmez. Suç kaydına veya arşive kaydedilmez.
Polise ifade vermek kaç saat sürer?
Yakalanırsak, direniş seviyesine bağlı olarak kolluk kuvvetleri tarafından ifade vermek üzere polis karakoluna veya savcılığa götürüleceğiz. Bu süreçte ifade vermek üzere polis karakolunda kalacağımız süre 24 saati geçmeyecektir.