Hangi hastalığı olanlar evlenemez?
İlgili kanun maddelerinde verem, bel soğukluğu, cüzzam ve akıl hastalığı olanların evlenmesinin yasak olduğu belirtiliyor.
Evlilik için sağlık raporu kimlere verilmez?
Yasalarca evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, şankroid, cüzzam ve tüberküloz. Bu hastalıkların tedavisi tamamlanana kadar sağlık sertifikası verilmeyecektir. Cüzzam günümüzde yaygın bir hastalık değildir. Tüberküloz durumunda evlilik 6 ay ertelenir.
Yasal olarak kimler evlenemez?
Evliliğe kesin engel olanlar nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısımlığı, evlat edinilen çocuğun suni hısımlık yoluyla evlenmesi, kişinin başkasıyla evlenmesi, evlenmeye engel akıl hastalığı bulunması, alt veya üstsoy olan kayınpederle evlenememe durumu evlenmeye kesin engel sayılır.
Türkiye’de kimler evlenemez?
KİMLER HANGİ DURUMLARDA EVLENEMEZ? Birbirleriyle akraba olanlar evlenemezler. Önceki evliliğin sona erdiğini ispat edemeyenler; Evliliğin sona erdiğine dair mahkeme kararı almamış olanlar gıyaben evlenemezler. Evlilik başarısız olmuşsa, kadın evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.
Evlilikte engel durumlar nelerdir?
Bulaşıcı hastalıkların evliliğe engel olduğunu belirten Öztürk, “Frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam ve verem gibi hastalıklar evliliğe engel” dedi.
Evlilikte kan testinde nelere bakılıyor?
Evlenmek üzere olan çiftlere yapılan hemogram adı verilen kan testinde şiddetli anemi ve/veya kan uyuşmazlığı görülür. Bu test aynı zamanda ülkemizde yaygın görülen genetik bir kan hastalığı olan talasemi (Akdeniz anemisi) hastalığına sahip olup olmadığınızı da kontrol edebilir.
Kimler nikah şahidi olamaz?
Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz.
Nikah başvurusu tek kişi yapabilir mi?
Bir erkek veya kadın, evlenmek istediği kişiye beş adet pasaport boyutunda fotoğraf göndererek tek başına evlilik başvurusunda bulunabilir. Başvuru, modele göre erkek ve kadın veya temsilcileri tarafından hazırlanan ve imzalanan bir “evlilik beyannamesi” ile yapılır.
En kolay rapor nasıl alınır?
E-devlet üzerinden sağlık raporu almak oldukça basit ve hızlı bir işlemdir. Bunun için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Eğer henüz e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden veya mobil uygulamalar üzerinden alabilirsiniz.
Kimlerle evlenilemez?
Evlenmesi haram olan kadınlar şunlardır: Ana, babaanne veya dede, kız, erkek ve kız çocukları, yani torunlar, kız kardeşler, kız ve erkek kardeşlerin kızları, teyzeler, eşin annesi, başkasının eşinin kızı, oğlunun karısı, evlilikleri devam ettiği sürece…
Kimler arasında evlenme yasağı bulunmaktadır?
1. Nesep ile nesep arasında; kardeşler arasında; amcalar, teyzeler, teyzeler ve bunların yeğenleri arasında; 2. Eşlerden biri ile diğerinin altsoyu veya altsoyu arasında, kayın hısımlığı doğuran evlilik sona ermiş olsa bile, 3. Evlat edinen ile evlat edinilen çocuk arasında veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu veya eşleri arasında.
Evlenme şartları nelerdir?
1. Eşlerden biri evlenme anında evli ise, 2. Eşlerden biri evlenme anında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünü kaybetmiş ise, 3. Eşlerden biri evlenmeye engel bir akıl hastalığına sahip ise, 4. Eşler arasında evlenmeye engel bir akrabalık ilişkisi varsa.
Evlilikte engel olan hastalıklar nelerdir?
Madde 123: Frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam ve akıl hastalığına yakalanan kimselerin evlenmeleri yasaktır. Bu hastalıklar gerektiği gibi tedavi edilmedikçe ve enfeksiyon tehlikesinin geçtiğini veya iyileştiğini bildiren bir doktor raporu gösterilmedikçe hastaların evlenmeleri mümkün değildir.
Evlilik sağlık raporu kaç günde çıkar?
Evlilik öncesi sağlık raporunun hazırlanması genellikle bir günde tamamlanabilmekte ancak tercih edilen kurumlarda bazı testlerin yapılmaması, başka bir kuruma sevk edilmesi, izin almak için başka bir kuruma gitmek zorunda kalınması ve kurumların yoğunluğu gibi etkenler evlilik için sağlık raporu alma süresini uzatabilmektedir.
Savcı kimle evlenemez?
Mevcut hakimler ve savcılar yasasına göre, hukuk mezunu bir yabancıyla evliyse hakim veya savcı olamaz. Mesleğe girdikten sonra bir yabancıyla evlenirse meslekten atılır.
Hangi kan grupları evlenemez?
Kan uyuşmazlığı anne ve babanın kanındaki Rh faktörüne bağlı olarak ortaya çıkar. Kan uyuşmazlığı annenin kan grubunun Rh-, babanın kan grubunun Rh+ olması durumunda ortaya çıkar.
Kimlerle evlenilmez?
1. Nesep ile nesep arasında; kardeşler arasında; amcalar, teyzeler, teyzeler ve bunların yeğenleri arasında; 2. Eşlerden biri ile diğerinin altsoyu veya altsoyu arasında, kayın hısımlığı doğuran evlilik sona ermiş olsa bile, 3. Evlat edinen ile evlat edinilen çocuk arasında veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu veya eşleri arasında.
Cinsel hastalığı olan biri evlenebilir mi?
HIV ile yaşayan kişiler için evlenmeye yasal bir engel bulunmamaktadır. Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 123 ve 124. maddeleri, frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam ve ileri sarı tüberkülozu evlenmeye engel hastalıklar olarak sıralamaktadır.
Hangi akıl hastaları evlenemez?
Tüm ruhsal hastalık türleri evliliğe engel midir? Tüm ruhsal hastalıklar evliliğe engel olarak kabul edilmez. Bu ayrım şu nedene dayanmaktadır: Ruhsal hastalık, farklılaşma yeteneğini kalıcı olarak ortadan kaldıran hastalıktır; bir sonraki neslin ruh sağlığını tehlikeye atan genetik bir hastalıktır.