Akçaabat’ın eski ismi nedir?
Akçaabat’ın 4. yüzyılda önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Şehrin bilinen en eski adı, Yunancada “çınar ağacı” anlamına gelen “Platana”dır. Bızhışkyan (1817) seyahatnamesinde şehrin ismi hakkında şu ifadeleri kullanmıştır: “Platana, Yoros Körfezi’nde altı mil uzaklıkta bir şehirdir.
Akçaabat’ın kaç köyü var?
Aynı eserde Akçaabat’a bağlı 96 köy ve 6 mahalleden söz edilmektedir.
Akçaabat Alevi mi?
Sohbet. Akçaabat’ın Trabzon için istisnai bir işlevi var. Alevi Türkmen yerleşimlerinin olduğu tek ilçe burası. İmamoğlu’nun ailesi Sünni ama özellikle Karadeniz’de bir yerlerde Alevi yerleşim yeri olması, yakınlarda Khepnilerin de yaşadığını düşündürüyor.
Trabzon Akçaabat Rum mu?
O dönemde ilçe merkezi Polathane olarak anılmış olup bu isim Rumca Platana’dan değişmiştir. 1869-1870 Trabzon Vilayet Salnamesi’ne göre Akçaabat belediyesinin 32 yerleşim yerinde Rumlar yaşamaktadır ve Rum erkek nüfusu 2’dir.
Trabzon Akçaabat laz mı?
Hayır değiller. Gerçek Lazlar Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin’in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşarlar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır.
Trabzon Akçaabat hangi Türk boyundandır?
Fatih Sultan Mehmet döneminde, Oğuzların Avşar boyuna mensup Karamanlı Türkmenleri ve Halep-Irak bölgesinden gelen Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişlerdir. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Akçaabat Cevizli Köyü’nün eski ismi nedir?
Cevizli köyü, Cumhuriyet döneminin ilk köy listesi olan 1928 tarihli “Son Teşkilat-ı Mülkiyede Köylerimizin Adları” yayınında Çaneni (چانەنی) olarak kaydedilmiştir. O dönemde Çaneni, Trabzon ilinin Pulathane ilçesine bağlıydı. Pulathane ilçesi daha sonra Akçaabat adını almıştır.
Akçaabat nerenin başkenti?
Aşkabat (Türkmence: Aschgabat, Farsça: عشق آباد) Türkmenistan’ın başkentidir. 1.031.
Akçaabat’ın anlamı nedir?
“Akçaabat” ismine gelince; Rivayete göre ilçeye “Akça’dan çıkan yer, zengin yer” anlamına gelen isimde etimolojik bir ayrımdan dolayı “Akçaabat” ismi verilmiştir.
Akçaabat Türk mü?
Akçaabat, 1461 yılında Türk yönetimine girdiği tarihten itibaren 455 yıl boyunca işgal edilmedi. Ta ki I. Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Rus işgaline uğrayana kadar. 1810 yılındaki Ramazan ayının kent tarihinde özel bir yeri vardır.
Trabzonda Alevi olur mu?
Çepni halkı bu bölgede ve çevresinde, Trabzon, Ordu ve Giresun’dan başlayarak yerleşiktir. Yeni açılan cemevleri Ordu ve Giresun’da bulunur. Alevi Çepniler çoğunlukla Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur ve Gaziantep gibi illerde yerleşiktir.
Akçaabat çepni mi?
Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.
Trabzonluların kökeni nedir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Pontus Rumları laz mı?
Resmi tarih, Pontus Krallığı’nın Pers kökenli olduğunu ve Yunanlılarla hiçbir ilgisi olmadığını ileri sürmektedir. Buna dayanarak, Pontus Krallığı’ndan “Anadolu Ulus Devleti” olarak bahseden tarihçiler bile vardır.
Trabzon Rumları nereden geldi?
Doğu Anadolu Rumları Buradaki Rumların bir kısmının kökeni, 1461’de Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanmaktadır. Buradaki Rumların çoğunun kökeni ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanmaktadır.
Akçaabat anlamı nedir?
“Akçaabat” ismine gelince; Rivayete göre ilçeye “Akça’dan çıkan yer, zengin yer” anlamına gelen isimde etimolojik bir ayrımdan dolayı “Akçaabat” ismi verilmiştir.
Akçaabat sebat ne demek?
Akçaabat Sebatspor, 1923 yılında kurulan ve Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan eski bir Türk futbol kulübüdür.
Hıdırnebi Yaylası ismi nereden gelir?
Hıdırnebi Yaylası’nın ilginç bir adı var. İsmini bu yaylaya ilk yerleşen Hıdır ve Nebi kardeşlerden alıyor. Hikayeye göre bu kardeşler bu muhteşem yaylayı keşfettiklerinde burada yaşamaya karar vermişler.
Koryana ne demek?
Tarih. İlçenin bilinen eski adı Koryana’dır. Yerleşim yeri, tarihte Metinganiya köyü olarak adlandırılan sekiz köyün en büyüğüdür. Köyün adının Yunancada “Bakire Anna” anlamına geldiği belirtilmektedir.