İçeriğe geç

Bilimsel Sahtecilik Nedir

Bilimsel etik dışı davranışlar nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.

Akademik sahtecilik nedir?

Sahteciliğin etik ihlali, gerçekte var olmayan veri veya bilgileri kullanarak bilimsel bir yayın oluşturmak olarak tanımlanabilir ki buna masa başı yayıncılık da denir; sahteciliğin etik ihlali ise bilimsel çalışmanın sonucunu anlamlı kılmak için var olan veri veya bilgilerin değiştirilmesi veya manipüle edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bilimsel etik nedir kısaca?

Bilimsel etik, bir kişinin araştırma yaparken ve bulgularını yayınlarken izlemesi gereken ahlaki yolu gösterir ve bilim insanlarına yükümlülükler yükler. Bilimsel etik, araştırma etiği ve yayın etiğini içerir.

Bilimsel kınama nedir?

Katılımcıların açık rızası olmaksızın bilimsel araştırma kapsamında yürütülen anket ve tutum araştırmalarının veya araştırma bir kurumda yapılıyorsa kurumun rızası olmaksızın yayınlanması: Kınama cezası28.09.2023

Bilimsel etik ihlali nedir?

Kullanılmayan malzeme, araç-gereç ve yöntemler kullanılmış gibi sunulur; araştırma veya uygulamanın yöntem ve sonuçları bilerek değiştirilir; araştırma hipoteziyle uyuşmayan veriler dışarıda bırakılır; araştırma ve uygulamanın niteliğini düşürecek şekilde olduğu gibi sunulur.

Bilimsel etikte hangi durum kabul edilemez?

Bilimsel aldatmacanın iki biçimi vardır ve her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemezdir [1-2]: Bilimsel ihmal/özensiz araştırma.

Bilimsel araştırmada sahtecilik nedir?

Sahtecilik (uydurma, masa başı araştırma, kuru laboratuvar) Bir araştırmanın yapılmamış gibi gösterilmesi ve yapılmamış araştırmalara dayandırılarak yanlış sonuçlar sunulması anlamına gelir (Bulger, 2002). Akademik çalışmalarda ‘güven’ çok önemlidir çünkü okuyucular araştırmanın tüm verilerine erişemezler.

Akademik sahtekarlık nedir?

Akademik dürüstlüğün aksine, akademik sahtekârlık, bir kişinin kendi çalışması olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu iddia ettiği, ancak gerçekte durumun böyle olmadığı bir akademik çalışmayı sunma girişimidir. Yazar, çalışmasında başkaları tarafından hangi katkıların gerçekten yapıldığını belirtmezse, bilgiyi saklayarak yalan söylemekle suçlanır.

Fikri sahtecilik ne demek?

Fikri dolandırıcılık nedir? Türk Ceza Kanunu’nun 204/2. maddesinde belirtildiği üzere, yetkilinin vermeye yetkili olduğu belgeyi sahte bir şekilde düzenlemek, içeriğin tahrif edilmesi (fikri tahrifat) olarak kabul edilir. Fikri dolandırıcılık, yalnızca yetkililerin işleyebileceği bir suçtur.

Bilimsel etiğe nasıl uygun davranılır?

Bilimsel araştırma etiğinin üç önemli ilkesi, araştırma sorununa dürüstçe yaklaşmak, araştırma sonuçlarını bildirirken açık ve dürüst olmak ve araştırmaya dahil olan herkesin katkısını görünür kılmaktır. Bilimsel bir çalışma, araştırma metodolojisine ve araştırma etiğine uymalıdır.

Bilimsel etik nedir 6. sınıf?

Bilimsel etik nedir? Bilimsel etik, bir bilim insanının araştırmasında kullanması gereken yöntemlerin ötesine geçmemesi ve bilimin evrensel kurallarına bağlı kalmasıdır. Bilimsel etik, evrensel bir kavramdır. Bilimsel yöntemlerin belirlediği standartlara uyulmaması deneylerin başarısız olmasına yol açar.

Bilimsel etiğe neden uymalıyız?

Bilimsel etik, bilimsel araştırma, yayınlama ve değerlendirme süreçlerini kapsar. Bilimsel etiğe uygun olarak yürütülen bilimsel araştırmalar daha güvenilir ve nesnel sonuçlar ürettiği için hem araştırmacılara hem de araştırmanın ilgili olduğu bilim dalına değer katar.

Çarpıtma nedir akademik?

Tahrif; araştırma kayıtlarının veya elde edilen verilerin kasıtlı olarak tahrif edilmesi, araştırmada kullanılmayan cihaz veya malzemelerin kullanılmış gibi gösterilmesi, araştırma sonuçlarının çarpıtılması veya desteklenen kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda verilerin atlanmasıdır.

İntihalin cezası nedir?

Başkasının tanınmışlığı altında bir eser, icra, ses kaydı veya prodüksiyonu çoğaltan, dağıtan, yayan veya yayınlayan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılır.

Üniversitede kınama alınca ne olur?

Kınama durumunda öğrenci uyarılır. Aynı hata tekrarlanırsa daha ağır bir ceza verilir. Askıya alma, okuldan geçici olarak uzaklaştırılma anlamına gelir. Okuldan uzaklaştırma, okuldaki kaydınızın silinmesi anlamına gelir.

Etik dışı davranışlar nelerdir örnek?

Ahlak dışı davranış, sahte ve yanıltıcı belge düzenleme, zimmetine para geçirme, hakaret ve küfür, cinsel taciz, zorbalık ve korkutma, yaralama, kötü alışkanlıklar, devlet veya şirket sırlarının ifşa edilmesi.

Eğitimde etik dışı davranışlar nelerdir?

Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen adaylarına göre eğitim-öğretim sürecinde öğretmenlerin sergiledikleri etik dışı davranışlar “haksızlık”, “sorumsuzluk”, “hakaret”, “ayrımcılık”, “ders düzenini bozma” ve “öğrencilerle ilgilenmeme” olarak belirlenmiştir.

Bilimsel araştırmalarda etik sorunlar nelerdir?

○ Telif hakkı sorunları, ○ Disiplinsiz araştırma, ○ İcat, ○ Birden fazla yayın veya ayrı yayınlar, ○ İnsan ve hayvan etiğine saygısızlık, ○ Taraflı kaynak seçimi ve ○ Taraflı yayın.

Kamu yönetiminde etik dışı davranışlar nelerdir?

Kamu yönetiminde en sık karşılaşılan etik dışı davranışlar; haksız yere mal edinme, gasp (kötü iş yapma, kötülük yapma), zimmetine para geçirme (intihal), kaçakçılık, resmi ihalelerde sahtecilik yapma, görevini yapmama, görevi kötüye kullanma, görevi kötüye kullanmadır. olmak (korkutmak ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir