İçeriğe geç

Cysticus Ne Demek Anatomi

Cystic ne demek tıp?

Kistik fibrozis, CFTR proteinini etkileyen ve vücudun akciğerleri, pankreası, sindirim sistemini ve diğer organları etkileyen kalın ve yapışkan mukus üretmesine neden olan genetik bir hastalıktır.

Cysto ne demek tıp?

Cysto-, Cysto: mesane veya mesane sistolitiyazisi-sistolitiyazisi: mesanede taşların varlığı. Sayfa 10 KÖKLER • Cyto-, Cyto: hücre-sitozit-sitozid: hücreleri yok eden.

Acusticus nedir anatomi?

Özet: AMAÇ: İç işitsel kanal olarak da bilinen meatus acusticus internus (MAI), iç kulağı posterior kranial fossaya bağlayan kemikli bir kanaldır. Ortalama uzunluğu yaklaşık 1 cm’dir. MAI’nin kenarına porus acusticus internus (PAI) denir ve bu açıklığın sınırı künt ve yuvarlaktır.

Tıp dilinde bulbus ne demek?

Beyin ile diğer vücut organları arasındaki bağlantıyı sağlayan yapıya ampul denir. Bulunduğu bölgede bir oluşum olarak da ayırt edilir. Beyin ile omurilik soğanı ve bölgeden geçen tüm yapılar arasında bağlantı sağlar. Başka bir deyişle, bu yapı beyin ile omurilik arasında yer alır.

Cyst ne demek tıpta?

Tıpta sıkça duyulan ve birçok hastalığın konusu olan kistler; vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen iyi huylu veya kötü huylu, sıvı, yarı katı veya hava dolu kese benzeri yapılardır. Tümör olarak da adlandırılan bu keseler hastaları çoğu zaman korkutsa da çoğu durumda iyi huylu yapılardır.

Fibrozis ne demek tıp?

Fibrozis, bir doku veya organda yoğun bağ dokusunun artışı nedeniyle oluşan sertleşmedir. Artan bağ dokusu kollajen lifleri açısından zengin olduğundan, “fibrozis” tanımı “lif” kökünden ve patolojik artışı tanımlayan “-osis” son ekinden türetilmiştir.

Tıp dilinde popoya ne denir?

Kalça (anatomide gluteus maximus veya gluteal bölge) iki ve dört ayaklı canlıların pelvisinin arkasında bulunan kısımdır. Ayrıca kalça veya but olarak da adlandırılır.

Cystectomy ne demek tıp?

Mesanenin çıkarılması, genel anestezi altında hastanın karnında (açık) bir kesi yoluyla gerçekleştirilir. Mesane, mesaneye yakın üreterlerin uçları, pelvik lenf düğümleri ve (bazı) bitişik cinsel organlar çıkarılır.

Tıp dilinde idrar ne demek?

İdrar, çiş veya çiş, insanlarda ve birçok başka hayvanda kan böbrekler tarafından filtrelendiğinde üretilen sıvıdır. Sıvı böbreklerden üreterler aracılığıyla mesaneye taşınır ve daha sonra üretra yoluyla atılır. İdrar oluşumu vücuttaki minerallerin ve diğer maddelerin dengesini korumada etkilidir.

Externus nedir?

Dışsal, dışsal olarak, dışarıda, dışarıda. Latince “externus” kelimesinden gelir, İngilizcesi “external”dır. Tıbbi jargonlarda, Türkçe’ye çevrilen “extern” kelimesi yerine genellikle “extern” terimi kullanılır.

Meatus nedir tıpta?

Meatus: Bir geçit veya kanalın dışarıya açılan yeri, kanal, boğaz, geçidin dış deliği. Medulla (omurilik soğanı): Organın iç katmanını oluşturan yumuşak doku, ilik, öz, iç katman.

Arcuatus ne demek tıp?

At nalı böbrek, Latincede rhine arcuatus, böbrek füzyonu veya süper böbrek olarak da adlandırılan, yaklaşık 500 kişiden 1’ini etkileyen, erkeklerde daha sık görülen, genellikle asemptomatik olan ve çoğunlukla tesadüfen teşhis edilen konjenital bir durumdur.

Tractus ne demek anatomi?

Kortikospinal yol, omurilikteki alt motor nöronlar ve ara nöronlarda sonlanan, uzuvların ve gövdenin hareketlerini kontrol eden ve serebral kortekste başlayan motor yoldur.

Persistan nedir tıpta?

Belirtiler haftada dört günden az veya dört haftadan az sürdüğünde buna “aralıklı” alerjik rinit, belirtiler haftada dört günden fazla veya dört haftadan uzun sürdüğünde ise “kalıcı” alerjik rinit adı verilir.

Anatomi bulbus nedir?

Koku soğanı (Latince: bulbus olfactorius), omurgalıların ön beyninde koku duyusundan sorumlu sinirsel yapıdır. Koku bilgisini işlenmek üzere amigdala, orbitofrontal korteks (OFC) ve duygu, hafıza ve öğrenmede rol oynayan hipokampüse gönderir.

Sist ne demek tıp?

Latincede “kist” kelimesi “idrar kesesi”, “sistit” kelimesi ise “idrar kesesinin iltihabı (enfeksiyonu)” anlamına gelmektedir.

Şist nedir tıpta?

Sistit, Escherichia coli bakterisinin neden olduğu mesane enfeksiyonudur. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrarda kan, kasık ağrısı, idrar renginin koyulaşması ve idrarda kötü koku gibi belirtilere neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir