Mersin yörükleri nereden geldi?
Günümüzde yalnızca Toroslar’da yaşayan, geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, Oğuz boylarına mensup olan ve 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt kuran Türkmenler karşımıza çıkar.
Mersinliler hangi boydan?
14. yüzyıla ait bir Memlük (Devletü’t-Turkiyye) kaynağında, Tarsus Türkmen (el-Varsak; Türkmân-ı Tarsus) tabirinin kullanıldığı Varsaklar, Oğuz (Türkmen) boylarından biri olarak zikredilmektedir.
Yörükler hangi Oğuz boyundan?
Yörüklük, yaşam biçimi ve ekonomik üretim olarak adlandırıldığı şekliyle, bugün kültürel bir yapının özelliklerini taşımaktadır. Yörük, etnik bir yapının adı değildir. Yörük’ü farklı bir etnik grup olarak sunmak ve onu Türkmen ve Türkler isimlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandır.
Mersin Silifke Yörükleri hangi boydan?
Varsaklar, Oğuz kökenli bir Türkmen birliğidir. Bazı tarih kitapları “Silifke, Varsakların yurdu” diye yazmıştır. Bu açıdan bakıldığında Silifke’nin bir Varsak yurdu olduğu ve Silifke halkının çoğunluğunun Varsak boyundan olduğu anlaşılmaktadır.
Mersin Erdemli Yörükleri hangi boydan?
Bu makalede Arpaçbahşiş Kasabası (Mersin-Erdemli) Boynuinceli Yörülerini Ağzı başlıklı yüksek lisans tez çalışmasından yola çıkılarak Beydili aşiretine ait olduğu düşünülen bazı ağız özellikleri üzerinde durulmuştur.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutluk) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Mersine neden İçel deniyor?
1924 yılında Mersin ismiyle il olmuş, 1933 yılında Mersin İçel ile birleştirilerek İçel ismi verilmiştir. 28 Haziran 2002 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla ilin ismi tekrar Mersin olmuştur. XII. 19. yüzyılda Türkler Göksu Nehri’nin iki yakasındaki bölgeye “İÇEL” demişlerdir.
Mersin’in oğuz boyu hangi?
İğdir Aşireti: İğdir Aşireti, Bolu, Ankara, Antalya, Düzce, Burdur, Çankırı, Denizli, Eskişehir, Gümüşhane, Mersin, Kars, Kastamonu, Kütahya, Malatya ve Samsun illerine yerleşti.
Yörük hangi ırktandır?
Yörükler, Oğuz kökenli Türklerin göçebe bir yaşam tarzı sürdüren, ağırlıklı olarak Anadolu dağlarında, kısmen de Balkan Yarımadası’nda yaşayan bir alt grubudur.
Yörük Çingene midir?
Çingeneler göçebe bir halktır. Ama o bir Yörük değildir.
Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri nedir?
Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri olan Kayı boyu, Osmanlı İmparatorluğu’nu kuran boydur. Bozdağ Film Yaylaları’nda gezebileceğiniz tarihi alanlardan biri de Kayı Obası’dır.
Mersin yörükleri Alevi mi?
MERSİN’DEKİ TAHTACI YÜRÜYÜKLERİ BU YIL 2 BİN 560 METREYLE BULUŞTU. Orta Asya’dan Anadolu’ya getirdikleri binlerce yıllık kültürlerini yaşatan Anadolu Alevi Türkmenleri, yörede Tahtacı Yörükleri olarak biliniyor; Bolkar Dağları’nın (Bulgar Dağları) 2 bin 560 metre yükseklikteki Bozoğlan zirvesinde geleneksel inanç ritüellerini gerçekleştiriyordu.
Mersin Tarsus hangi boydan?
Çukurova’nın fethinde ve bölgenin Türkleştirilmesinde önemli rol oynayan Varsaklar, 14-15. yüzyıllarda yaşamıştır. 16. yüzyılda Tarsus ve Silifke’nin dağlık bölgelerinde ve Taş-eli’nde yaşamışlardır. XVI. yüzyılın başlarında Ramazanoğulları’nın Osmanlı egemenliğine girmesinden sonra, Varsaklar da Osmanlı İmparatorluğu’na boyun eğmişlerdir.
Mersin Yörükleri nerede?
Yaşamlarını yıl boyunca yayladan kıyıya doğru göç ederek geçirirler. Kışın Aydıncık – Silifke – Gülnar – Anamur kıyılarında; yazlarını ise Konya’daki Seydişehir-Beyşehir yaylalarında kiralayarak geçirirler.
Yörüklerin soyu nereye dayanıyor?
Yörükler, Oğuz kökenli Türklerin göçebe bir yaşam tarzı sürdüren, ağırlıklı olarak Anadolu dağlarında, kısmen de Balkan Yarımadası’nda yaşayan bir alt grubudur.
Yörüklerin anavatanı neresidir?
Kısaca, bugünkü Yörük kavramının, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimini daha çok hayvancılık ve tarımla sağlayan, mevsimlere göre kışla ve yaylalarda yaptıkları ev veya çadırlarda yaşayan Oğuz Türklerine verilen ad olduğunu söyleyebiliriz.
Tarsus yörükleri hangi boydan?
Memlük kaynaklarında Oğuzların Üçok boyuna mensup oldukları kabul edilen Varsaklar, bu kaynaklarda “Varsak Türkmen” veya “Tarsus Türkmen” olarak anılmaktadır (el-Kalkaşandî, H.1409, 7/s. 209, 305). ; el-Makrizi, 1997, 5/s. 454, 6/s. 7/s. 305; Münis, 1987, s. 358;
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.