Dinimizde evlenilecek erkek nasıl olmalı?
İslam, evlenecek kişinin asil ailesine önem verir. Ancak, buradaki soy tanımı ırkçı anlamda genetik bir yaklaşım değildir. Bu yaklaşım, ebeveynlerin dindar ve makul insanlar olmalarına daha fazla vurgu yapar. Bu tür aileler çocuklarını ahlaki olarak yetiştirmeye çalışırlar.
İslama göre eş seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Peygamber (s.a.s.), insanların eş seçiminde genelde zenginlik, güzellik, asalet ve dindarlık gibi özelliklere göre karar verdiklerini anlattıktan sonra şöyle buyurmuştur: “Dinî değerleri taşıyan, güzel ahlaklı olanı seçin ki…” seçiminiz size bereket ve hayır getirsin. (Buhârî, Nikâh, 15; Ebû Dâvûd, Nikâh, 2) …
Evlenilecek kişi nasıl olmalı?
Aynı araştırmada evlilikte eş seçimindeki en önemli nedenlerin sevgi, dürüstlük, yaşam felsefesi, sosyo-kültürel yakınlık, inanç birliği, benzer karakter yapısı ve siyasi görüş birliği olduğu ortaya çıktı.
İslamda evlenme nasıl olmalıdır?
Peygamber üç tedbir önermiştir: Meşru sınırlar içinde eğlence, israftan uzak ziyafet ve camilerde resmi nikah (İbn Mace, “Nikâh,” 20).
Dinen evliliğin şartları nelerdir?
Evlilik, İslam hukukunda bir sözleşmedir. İslam’da evlilik olmadan evlilik olmaz. İslami evlilik, şahitlerin hazır bulunması, teklif ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartlara tabidir.
Evlilikte kriter ne olmalı?
Bu bağlamda eşlerin birbirlerine olan benzerliği, ırk ve sosyoekonomik faktörler önemlidir. Öte yandan fiziksel çekicilik, etnik köken, mezhep, sosyal düşünce ve tutumlar, eğitim düzeyi, entelektüel düzey, aile yapısı ve aile hayatına bakış açısı, zeka düzeyi gibi faktörler evlilikte eş seçimini etkileyen önemli faktörlerdir.
Peygamber efendimiz evlilik için ne demiştir?
“Eş” derken her iki cinsiyeti de kastettiğimizi bilmeliyiz. Hatta bir gün Peygamberimiz sahabelerine şöyle demiştir: “Dinini ve ahlakını beğendiğiniz biri (evli olarak) size gelirse, onu (kızınızla) evlendirin. Eğer bunu yapmazsanız, yeryüzünde fitne ve fesat çıkar.” Emreder.
Peygamber efendimiz eş tercihinde hangisine öncelik verilmesini tavsiye etmiştir?
Bu bağlamda eş seçiminde dindar kadının öncelikli olması gerektiğini vurguladı.
Evlilikte en önemli unsur nedir?
Evliliğin dayanıklı ve uzun ömürlü olması için aşk kadar önemli olan ve mutlaka aşkla birlikte olması gereken bir şey daha var: saygı. 1Kendinize saygının tanımını yapın ve yazın. 2Eşinizden saygının tanımını yapmasını isteyerek yazın.
Evlilik öncesi cinsellik konuşulmalı mı?
Rıza ve sınırlar: Cinsellikte sınırları açıkça belirlemek ve her iki tarafın da cinsellik konusunda kendini güvende hissedebileceği bir iletişim alanı yaratmak önemlidir. Rıza ve onay tartışılmalı ve her bireyin duygusal ve fiziksel sınırlarına saygı gösterilmelidir.
Evlilikte maddiyat önemli midir?
Maddi beklentilerin seviyesi bizim için önemlidir, ancak ilişkiyi belirleyen ve sağlıklı bir ilişkiyi garantileyen tek şey maddiyat değildir. Sağlıklı bir ilişki, karşılıklı güven, sadakat, sevgi ve saygı gibi değerlerin bir bütünüdür.
Evlilikte erkek nasıl olmalı?
Kadınlar erkeklerden ne bekler? Şefkatli, sevgi dolu, maddi yükümlülüklerinin farkında, temiz, dikkatli, çocuklarına düşkün, yardımsever, çözüm odaklı, sürpriz yapabilen, yalan söylemeyen, aldatmayan, romantik vb. bir erkek.
Hanefi mezhebine göre dini nikâhın şartları nelerdir?
Hanefilere göre nikah akdinin şartı, karşılıklı irade beyanının rızaya dayanmasıdır. Cumhur’a göre nikah akdinin dört şartı vardır. Bunlar Sîğa, Zevc, Zevce ve Veli’dir.
Dinde evlilik yaşı kaçtır?
İslami toplumlarda, 18 yaşın altındaki evlilikler Şeriat yasalarına göre yasaklanmamıştır. 1917 tarihli Aile Hukuku Kararnamesinde, Osmanlılar erkek çocuklarının 12 yaşında, kız çocuklarının ise 9 yaşında olması gerektiğini şart koşmuştur. Ancak bazı İslami toplumlarda, çocuk evlilikleri medeni hukuka göre yasaktır.
Allah katında evlilik nedir?
Toplumun temelini oluşturan en önemli unsur ailedir. Evlilik yoluyla bir aile yaratılır. Evlilik halinde nesiller arası karışıklık ve zina önlenir. İslam’daki evlilik hukukuna göre evlilik, ahlakın bozulmasını engelleyen bir unsur olarak ifade edilebilir.
Peygamber efendimiz evlilik için ne demiş?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Dinini ve ahlakını beğendiğiniz bir erkek, ailenizden bir kıza uygunsa, onunla evlenin.”
Evlilikte maddi durum önemli mi?
Maddi beklentilerin seviyesi bizim için önemlidir, ancak ilişkiyi belirleyen ve sağlıklı bir ilişkiyi garantileyen tek şey maddiyat değildir. Sağlıklı bir ilişki, karşılıklı güven, sadakat, sevgi ve saygı gibi değerlerin bir bütünüdür.
Evlilik öncesi ne konuşulmalı?
Rıza ve anlaşma tartışılmalı ve her bireyin duygusal ve fiziksel sınırlarına saygı gösterilmelidir. Doğum kontrol yöntemleri ve aile planlaması: Evlilikten önce, doğum kontrol yöntemleri, aile planlaması, aile kurma hedefleri ve hamilelik ve ebeveynlik hakkındaki görüşler hakkında konuşmak önemli olabilir.
Hangi erkekle evlenilmez?
Hangi adam evlenmemeli? Eğitimi ortaokul seviyesindeyse. Eğitimi yoksa ve kalıcı bir işi yoksa. Bazı akşamlar iş toplantılarına gidiyorsa ve bu toplantılar uzun sürüyorsa. Serseriyse ve her zaman romantikse. Bilinmeyen kaynaklardan gelen parayla geceleri ünlü gece kulüplerine gidiyorsa.